a

St Beauty House

на телефон

359 887 800418

Очакваме вашето обаждане!


a

St Beauty House

на адрес

26 Antim I Str, 1303, Sofia, Bulgaria

Очакваме ви на нашият адрес!

Цвят на годината 2023 според института Pantone – Viva Magenta 18-1750

Повече от две десетилетия всяка година минава под знака на определен цвят, обявяван от Pantone Color Institute. 365-те дни на 2023 ще са под символа на Pantone 18-1750 Viva Magenta – цвят, който може да бъде описан като червен, но това ще е твърде опростено поради съдържащите се в него нюанси. Заради тях той има много определения: пурпурно, карминово, малиново червено, тъмновинено, тъмнорозово с оттенъци на виолетово и др. И все пак, може би най-точното определение е кармин, произтичащ от багрилото, произвеждано от рядък вид бръмбър. Този факт показва, че цветът на 2023 е вдъхновен от природата. Стремежът на Pantone към връзка с природата и реалността е изключително необходим във време като нашето – резки климатични промени, нестабилна икономика, социални вълнения, поява на нови вируси и епидемии. Поради тази причина институтът определя цвета като „нетрадиционно червено за нетрадиционно време“.

Viva Magenta 18-1750 нахлува в живота ни като съчетание на сила, смелост, решителност, дързост, но и човечност, липса на насилие. С яркостта си той отразява бунтарския дух на времето, възобновения интерес към творческите експерименти, желанието да приемаме нови предизвикателства. Изпълнителният директор на института Леатрис Айман описва цвета на 2023 като „мощен и вдъхновяващ“, „вибриращ от енергия“, „дързък и пълен с остроумие, пулсиращ цвят, който допринася за радостното и оптимистично празнуване на живота.

Ето няколко идеи за украса в крак с цветовите тенденции за 2023

Кой, защо и как избира цвета на годината

Цветовете са важна част от живота ни, но възприятията за тях са много различни и индивидуални. За да бъдат избегнати тези различия, е създадена системата Pantone – стандартизирано изображение на всички цветове. Тя е дело на компанията Pantone Color Institute, основана през 1963г. от Лорънс Хърбърт. Идеята била да бъде от полза за полиграфията, но постепенно популярността й нараства и стандартизацията навлиза в много области.

Институтът Pantone, който развива изследователска и експериментална дейност в областта на цветовете, от 2000г. започва да организира два пъти годишно в една от европейските държави секретна среща на представителите на различни национални групи по стандартизация на цветовете. Те презентират своите варианти, обсъждат ги и в рамките на два дни определят цвета на годината в съответствие с духа на времето.

bg_BG
bg_BG