a

St Beauty House

на телефон

359 887 800418

Очакваме вашето обаждане!


a

St Beauty House

на адрес

26 Antim I Str, 1303, Sofia, Bulgaria

Очакваме ви на нашият адрес!

Забранени дати за църковен брак през 2023 година

Предстои ви сватба  през 2023 г., която включва и църковен брак? Тогава е важно да знаете кои дати са забранени от църковния канон, за да не възникне проблем. Възможно е да попаднете на свещеник, готов да направи нарушение, но ако по принцип сте религиозни или суеверни, по-добре се съобразете.

Датите, които са забранени от всички църкви за сключване на църковен брак, са тези по време на Великденските пости (28 февруари – 18 април), както и тези по време на Богородичните пости (1 август – 14 август). Освен тях има още два многодневни поста, по време на които също има вероятност някои свещеници да не се съгласят да ви венчаят – Петровите и Коледните пости.  По време на задушниците,  както и на еднодневните пости, също не е препоръчително сключването на църковен брак.

Многодневни пости през 2023

Всяка година има 4 многодневни поста:

1.Великденски

Великденските пости са от  28 февруари 2023 до 16 април. Венчавки не се правят до 2 дни след Великден, т.е. 17 и 18 април също са забранени. Това правило се спазва много строго.

2.Богородични

Богородичните пости са по едно и също време всяка година – от 1 до 14 август. Забраната се спазва строго.

3.Петрови

По време на Петровите пости много зависи от свещеника дали ще пожелае да ви венчае. или не. Постите се падат от неделята девет седмици след Великден до Петровден на 29 юни. През 2023 година Петровите пости са от 12 юни до 29 юни.

4.Коледни

Всяка година Коледните пости са от Коледни заговезни (14 ноември) до Въведение Богородично (21 ноември). Също така и от Игнажден (20 декември) до Богоявление (6 януари). И в този случай  зависи от свещеника дали ще се съгласи да извършва венчавки.

Еднодневни пости през 2023

 Еднодневните пости през годината са сряда и петък, но венчавките са забранени и през предходния ден, тоест във вторник и четвъртък.

Отсичане главата на Йоан Кръстител (29 август) – пада се вторник и също е ден за пост

Господски и Богородични празници – По време на Господските и Богородичните празници, както и предния ден църковния брак е забранен. Тази забрана обаче не е строга и не се спазва от всички епархии и църкви.

Задушници през 2023:

Задушниците винаги са в събота. През 2023 г. те се падат по следния начин:

Месопустна задушница

Още и Голяма задушница. В събота преди Месни заговезни и една седмица преди Сирни заговезни – 18 февруари 2023 година.

Черешова задушница

В събота преди Петдесетница – 3 юни 2023 година.

Архангелова задушница

В събота преди Архангеловден на 8 ноември – 4 ноември 2023 година.

bg_BG
bg_BG